Jos kaksikymmentä vuotta sitten tarvittiin sinnikästä saarnaamista internetin puolesta, nyt kasvu syntyy kokonaisuuksien hallinnasta, teknologiatehokkuudesta ja tekemisen ilosta.
- Muutosta on vaikea nähdä silloin kun se tapahtuu, miettii Ville Availa, Ambientian toimitusjohtaja ja yksi perustajista.
Hän on juuri saanut kasaan tyypit ympäri Suomen. Syvällä Hämeessa, kliseisen kauniina kesäpäivänä ambientialaiset kehittävät tekemistään ja skoolaavat välissä yrityksen 20-vuotisjuhlien kunniaksi. Nämä eivät tosin ole ne isot bileet – niitä Availa lupailee loppuvuoteen.
Viimeisten viiden vuoden aikana Ambientian henkilöstömäärä on tuplaantunut ja liikevaihto kolminkertaistunut. Kasvukäyrä on osoittanut koilliseen kaikki kaksikymmentä vuotta. Massiivisen 2000 markan alkuinvestoinnin jälkeen rahaa ei ole tarvinnut sijoittaa, vaan kasvua on tehty tulorahoituksella ja alkuvuosina osin palkattomana työnä. Kertooko tämä myös siitä, että kasvua on haettu ilman isompia riskiloikkia?
- Tapanamme ei ole ollut palkata kymmeniä ihmisiä ihmettelemään uutta ilmiötä tai teknologiaa, vaan bisnestä on rakennettu maltilla. Olemme melko rauhassa katselleet mitä on tulossa, sen sijaan että olisimme hypänneet uuteen suin päin. Haluamme nähdä, että uusi alue lähtee toimimaan ja kantaa itse itsensä, sanoo Availa.
Silti kasvu on aina ollut selvä tavoite ja yritys hengeltään sekä arvoiltaan kasvuyhtiö – silloinkin, kun duunia tehtiin arveluttavassa luukussa alle parikymppisten kavereiden voimin. Ensimmäisen vuoden liikevaihto oli 56 000 markkaa ja duunilistalla nettisivuja. Piti aloittaa kertomalla, mikä on internet ja miksi sen pitäisi yrityksiä kiinnostaa.
Valtavirtaa kannattaa haastaa
Availa puhuu paljon teknologiatehokkuudesta ja mitä se tarkoittaa asiakkaalle. Tässä suhteessa hän näkee Ambientian myös alan haastajana.
- Moni on lähtenyt tarjoamaan isoja, markkinoilla jo olevia ratkaisuja, joita kaikki muutkin tarjoavat. Ennemmin pitäisi tarjota sitä, mikä on järkevintä kulloiseenkin asiakastarpeeseen.
Teknologiatehokkuus on hänen mukaansa myös yksi tulevaisuuden kasvun kulmakivistä. Ne muut ovat kyky omaksua uusia asioita ja viedä niitä eteenpäin yhdessä asiakkaiden kanssa. Tämä taas edellyttää sitä, mikä yhdistää ambientialaisia: tekemisen ilo ja asiakkaiden haastaminen luomaan entistä parempia ratkaisuja.
Mitä ne ratkaisut ovat muutaman vuoden päästä, sitä ei Availa vielä tarkasti tiedä. Nyt juuri töitä tehdään niin sovelluskehityksen, prosessien digitalisoinnin kuin verkkokaupankäynnin parissa. Kovaa kehittyy myös IoT:n ja teollisen internetin maailma.
Pieniä suuria muutoksia
Digitalisaatiolta odotetaan suuria loikkia, mutta Availa veikkaa muutosten syntyvän pienistä asioista, joita tapahtuu paljon samaan aikaan. Hän antaa esimerkiksi Uberin, joka mullisti taksiliikenteen. Kyseessä oli loppujen lopuksi teknologisesti melko yksinkertainen toteutus, mutta se sai ihmiset ymmärtämään mistä digitalisaatiossa on kyse. Olemme vastaavasti auttaneet esimerkiksi autokauppaa Suomessa tekemään samaa murrosta autojen myynnin suhteen.
Sitten kun yritys juhlii kolmikymppisiään, on tekeminen jo jotain ihan muuta. Käyttäjät osaavat vaatia nykyistä paljon pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja ja moni nykyisin idea-asteella oleva asia on arkipäivää. Seuraavalle tasolle, tai vähän edemmäskin, on viety vaikkapa verkko-ostosten tekeminen tai asiakaskokemuksen personointi.
- IT:stä tulee enemmän työkalu, internetistä vesijohtoverkostoa ja meidän työstämme puhtaasti bisneksen kehittämistä, arvioi Ville Availa.