Vuoteen 2020 mennessä mobiiliteknologiaa käytetään joka puolella maailmaa. 90 prosenttia maailman väestöstä on mobiililaajakaistan ulottuvissa ja 70 prosenttia ihmisistä käyttää älypuhelimia. Yksikään yritys ei pääse pakoon digitaalisuuden aiheuttamilta muutospaineilta.
Yhtä patenttiratkaisua, joka sopisi kaikille muutospaineiden alla toimiville yrityksille, ei ole olemassa. Ericssonin Organizing for change -raportista löytyy vinkkejä jokaiselle digitaalisessa muutoksessa luovivalle.
Raporttiin haastateltujen yritysjohtajien kommenteista käy ilmi, että digitalisaatio on nyt jokaisen hallituksen pöydällä. Yhtä selvää on, että yritysten johdossa ollaan epätietoisia siitä, miten digitalisaation aiheuttamiin muutoksiin tulisi valmistautua.
Ohessa varoitusmerkit, joiden avulla voi tunnistaa, kuuluuko oma organisaatio riskiryhmään, jonka tulisi lähteä tavoittelemaan muutosta pikaisesti:
Tuotteet ovat haluttuja, mutta kuluttajien mielestä liian kalliita. Digitaalisemmin toimivat kilpailijat ovat onnistuneet alentamaan kustannuksia.
Asiakkaittesi luottamus ja asiakastyytyväisyys ovat mennyttä. Tarvitaan perusteellista uudelleenajattelua.
Liiketoimintamalli on suljettu ja perustuu kiinteisiin kustannuksiin. Tämä ei toimi skaalautuvien ja joustavien verkostojen maailmassa.
Organisaation ulkopuolella on paljon kriittistä osaamista. Se menee hukkaan, sillä suurin osa innovaatioista tehdään nykyään organisaatioiden rajapinnassa.
Yrityksestä puuttuu osaamista, jonka avulla voidaan reagoida asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Tällaista osaamista on esimerkiksi datan analysointi.
Menestyvät yritykset puolestaan ovat onnistuneet muuttamaan ajattelutapaansa. Ohessa kahdeksan asiaa, jotka leimaavat digiajan menestyjiä:
Innovointi on jatkuvaa. Kiinteistä kuluista ja tarjoomasta pysyvästi irti päässeet yritykset voivat suunnata kaikki resurssinsa asiakkaiden palvelemiseen ja tuotteiden kehittämiseen.
Yritys on ymmärtänyt, ettei pysyvää kilpailuetua enää ole. Yrityksen perinteiset vahvuudet eivät ole tae tulevasta onnistumisesta. Nopeasti muuttuvat tiimit ja jatkuva tietojenvaihto johtavat todennäköisimmin onnistumiseen.
Innovoinnilla on tarkoitus. Steve Jobsin aikana Applen olemassaolon tarkoitus oli asiakkaan ilahduttaminen. Asiakkaan näkökulman asettaminen ykköseksi on ensiaskel matkalla kohti onnistunutta digitaalista muutosta.
Arvo luodaan alustalla. Nykyisin arvo luodaan yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa verkostossa. Toimiva tekninen alusta on kriittinen onnistumisen edellytys.
Päätöksenteko on jatkuvaa ja verkostoitunutta. Eloon jäävät ne tuotteet ja palvelut, joita kehitetään lennossa ja parannetaan välittömästi palautteen perusteella.
Testaaminen jatkuu koko ajan. Menestyminen on todennäköisempää yrityksissä, jotka ovat onnistuneet kehittämään jatkuvaa oppimista ja nopeatempoista testaamista suosivan kulttuurin.
Digitaalisuus edellyttää uusia osaamisalueita. Yritys menestyy, jos se osaa hyödyntää tuotteen tai palvelun kehitysprosessissa asiakkaita, toistensa kanssa keskustelevia laitteita, avointa dataa ja alustoja.
Omat edellytykset pitää ottaa huomioon muutoksessa. Itsearviointi on olennaista menestymisessä. On kysyttävä itseltään kuinka suuri on riski, että uusi innovatiivinen toimija muuttaa markkinat ja mitkä ovat oman organisaation mahdollisuudet muuttua nopeasti.
Linkki raporttiin: http://www.ericsson.com/industry-transformation/wp-content/uploads/sites/7/2015/09/organizing-for-change.pdf.
LISÄTIETOJA
Milla Nummenpää
Viestintäjohtaja, Ericsson
Puh. 09 299 2556 / 044 299 2556
milla.nummenpaa@ericsson.com
Painolaatuiset kuvat ja lähetyslaatuiset videot lehdistön käyttöön:
www.ericsson.com/press