Quantcast
Channel: Tietotekniikka - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5322

Etäseminaari: Digitaalisilla menetelmillä voidaan tukea nuorten mielenterveyttä

$
0
0

Erilaisilla digitaalisilla välineillä ja menetelmillä voidaan tukea nuorten mielenterveyttä. Asia käy ilmi Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Diakonia-ammattikorkeakoulun DIMMI-hankkeen julkaisusta, johon on koottu hankkeen aikana testattuja ja kehitettyjä menetelmiä sekä kehittämistyön tuloksia. Aiheesta järjestetään etäseminaari 8.5. klo 12–14.30.

Koronapandemia korostaa sähköisten työkalujen ja yhteydenpitomenetelmien merkitystä myös nuorten kohtaamisessa. Ammattilaisten apuun tai vertaistukeen perustuvat sosiaalisen median kanavat tarjoavat nuorille uudenlaisia matalan kynnyksen mahdollisuuksia saada apua.

Verkko mahdollistaa tiedon ja tuen tarjoamisen ajasta riippumatta pitkien välimatkojen päähän. Vaikeista asioista voi olla jopa helpompaa puhua kasvottomasti tai anonyymisti verkon kautta.

‒ Nuorten tavoittaminen digitaalisten menetelmien avulla saattaa olla tulevaisuudessa tärkeämpää kuin hanketta suunnitellessamme osasimme edes ajatella, projektipäällikkö Tanja Korhonen Kajaanin ammattikorkeakoulusta eli Kamkista sanoo. 

 

Tukea nuorten positiiviseen mielenterveyteen

Sosiaalisen median kanavia on lukematon määrä ja niitä ilmestyy jatkuvasti lisää. Nuoret ja nuoret aikuiset ottavat ne usein ensimmäisenä käyttöönsä, ja nuorisotyötä tekevien aikuisten on välillä haastavaa pysyä mukana sometrendeissä.

‒ Kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön muutamia erilaisia somekanavia ja käyttää niitä säännöllisesti. Kaikessa ei tarvitse olla mukana, projektikoordinaattori Leea Naamanka Diakonia-ammattikorkeakoulusta eli Diakista sanoo.

Hyvän mielen talo Oulussa ja Kulttuuripaja Marilyn Kajaanissa jatkavat DIMMI-hankkeessa kehitettyä sosiaalista mediaa hyödyntävää vertaisystävätoimintaa. Vertaisystävätoiminta vähentää nuorten yksinäisyyttä ja vahvistaa sosiaalisia taitoja.

‒ Nuorten parissa työskentelevien yhteistyökumppaneiden merkitys vertaisystävätoiminnan onnistumiselle on merkittävä, jotta tavoitetaan ystävää kaipaavia nuoria ja nuoria, jotka haluavat alkaa vertaisystäviksi, asiantuntija Antti Heinonen Diakista sanoo.

Hyötypelit tukevat mielenterveystaitoja

Nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia koulutettiin hankkeen aikana myös tietoisuustaitotyöskentelyyn. Osa heistä jatkaa tietoisuustaitojen hyödyntämistä myös jatkossa.

– Tietoisuustaidot ovat mielenterveystaitoja, jotka auttavat pärjäämään myös poikkeustilanteissa, kuten nyt koronapandemian aikana. Parhaillaan työn alla on tietoisuustaitopelin kehittäminen nuorten itsenäisen harjoittelemisen tueksi, lehtori Teija Ravelin Kamkista sanoo.

Mobiilipeli Elämäni peli vahvistaa nuorten itseluottamusta sekä ongelmanratkaisu- ja ihmissuhdetaitoja. Pelin tarinoiden kautta nuori voi peilata omaa elämäänsä ja keskustella asioista aikuisen kanssa. Alustavien tulosten mukaan nuoret kokivat pelin vaikuttavan ajatuksiin ja lisäävän elämänhallintaan liittyvää tietoa. Peli on maksutta ladattavissa Android-laitteille Google Playsta ja Apple-laitteille App Storesta nimellä DimmiESR.

Etäseminaari esittelee hyviä käytäntöjä

Hankkeen tuloksia ja parhaita käytäntöjä esitellään loppuseminaarissa, joka toteutetaan verkossa 8.5. klo 12–14.30. Tervetuloa! Pääset kuulolle tästä linkistä.

Loppuseminaarissa puhuu Suomen mindfulness-instituutin perustaja Hanne Laasala, joka kirjoittaa väitöskirjaa tietoisuustaitojen ja itsemyötätunnon vaikutuksesta hyvinvointiin ja tunneälyyn. Laasala puhuu itsemyötätunnosta ja tietoisuustaidoista nuorten supervoimina mielenterveyden tukemisessa.

Lisäksi pääsemme tutustumaan nuorisotyöntekijän ajatuksiin sosiaalisen median kanavien hyödyntämisestä nuorten kanssa tehtävässä työssä. Vertaisystävätoiminnassa mukana olleet kertovat omista kokemuksistaan. Esittelyssä on myös mobiilipeli Elämäni peli ja uusi, vielä kehitysvaiheessa oleva tietoisuustaitopeli.

Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Diakonia-ammattikorkeakoulun DIMMI-Digitaaliset menetelmät nuorten positiivisen mielenterveyden tukemiseen -hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta.

 

Lisätiedot:

  • projektipäällikkö Tanja Korhonen, KAMK, p. 044 7101 009, tanja.korhonen@kamk.fi
  • projektikoordinaattori Leea Naamanka, Diak, p. 050 339 8910, leea.naamanka@diak.fi

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5322

Trending Articles