Quantcast
Channel: Tietotekniikka - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5322

Uudenlaiset palvelut halutaan osaksi tulevaisuuden sairaaloita

$
0
0

Oulun yliopisto, Centre for Health and Technology
Tiedote 12.1.2016

 

Uudenlaiset palvelut halutaan osaksi tulevaisuuden sairaaloita

Innovaatiotoiminta vaatii onnistuakseen yhteistoimintamallin, jolla nopeutetaan palvelujen, tuotteiden ja liiketoimintojen kehitystä. Wille, Wireless lab environment for business -hankkeessa tätä toimintamallia rakennetaan uusinta langatonta teknologiaa hyödyntävien palvelukonseptien luomiseksi tulevaisuuden sairaalaympäristöihin. Luomalla yhteiskehittämisen alusta ja prosessi mahdollistetaan hoitohenkilöstön, yrittäjien, tutkijoiden ja loppukäyttäjien kohtaaminen ja mukaantulo tulevaisuuden innovaatiotoimintaan.

”Willessä yhdistämme tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kehittämisen”, hankkeen tutkimusjohtaja, Oulun yliopiston Centre for Health and Technology -keskuksen ja VTT:n yhteinen Connected health -professori Minna Pikkarainen sanoo. ”Tutkimme erilaisia liiketoimintamalleja, ja yritysten kanssa tehtävä yhteistyö tähtää uusien liiketoimintamallien kokeilun mahdollistamiseen ja käyttöönottoon.  Lopputuloksena syntyy toimintamalli, jonka avulla digitaalinen palvelukehitys mahdollistuu ja palvelut integroituvat osaksi hoitoprosesseja.”

”Esimerkiksi uudet lastensairaalat ovat mahdollisuus rakentaa ihan uudentyyppisiä hoitoprosesseja yhdessä sairaalan henkilökunnan kanssa. Se on myös mahdollisuus huomioida lasten ja vanhempien tarpeet ja uusimman teknologian tuomat mahdollisuudet entistä paremmin”, Pikkarainen kertoo.

Toimintamallia rakennetaan hankkeessa toteutettavien käyttäjätapausesimerkkien avulla. ”Hankkeessa esimerkiksi rakennetaan palvelupolku sekä teknologiat, jotka tähtäävät leikkaushoitoon menevien lasten ja heidän vanhempiensa tukemiseen ennen ja jälkeen leikkauksen. Etämonitorointilaitteita ja uudentyyppisiä kommunikaatioteknologioita tullaan OuluHealth Labs -testausympäristössä demonstroimaan tilanteessa, jossa potilas on kotona leikkauksen jälkeen. Lisäksi langatonta teknologiaa ja 5G-testiverkkoa hyödynnetään testattaessa uudentyyppistä reaaliaikaista viestinvälitystä ambulanssin ja sairaalan ensihoitajien ja ensiapupoliklinikan välillä”, Pikkarainen jatkaa.

Willessä tulee olemaan mukana sekä isoja, tunnettuja yrityksiä että pieniä startup-yrityksiä, joille tarjoutuu yhteiskehittämisen kautta mahdollisuuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen. Mukaan pääsevät yritykset valikoidaan hankkeen käyttäjätapausten demonstrointiin soveltuvuuteen perustuen. Hankkeessa paitsi hyödynnetään jo olemassa olevia teknologiaratkaisuja, myös tuetaan mukana olevien yritysten liiketoimintaa ja autetaan niitä kehittämään ratkaisuja, jotka vastaavat entistä paremmin markkinoiden tarpeisiin.

Wille-hanke käynnistyi 1.1.2016. Sille on myönnetty Tekesiltä noin 900 000 euron rahoitus osana INKA (Innovatiiviset kaupungit) -ohjelmaa. Hanke on osa OuluHealth Labs -innovaatiotoimintaa ja se toteutetaan yhteistyössä Oulun yliopiston Centre for Health and Technology -keskuksen, Oulun yliopiston tietotekniikan osaston, VTT:n ja Keski-Suomen keskussairaalan kanssa hyödyntäen OuluHealth Labs -testiympäristöjä, erityisesti Oulun yliopistollisen sairaalan OYS TestLab -testiympäristöä. Hankkeessa on mukana myös INKA-ohjelman Tulevaisuuden Terveys -teemaa koordinoiva BusinessOulu, joka huolehtii yritystoimijoiden mukaantulosta ja tukemisesta hankkeessa.

Hankkeessa rakennettava yhteiskehittämismalli mahdollistaa entistä vaikuttavampien palvelukokonaisuuksien kehittämisen tulevaisuuden sairaalaympäristöihin.

 

Lisätiedot:

professori Minna Pikkarainen, minna.pikkarainen@oulu.fi, puh. 040 7539 880

Oulun yliopisto, Centre for Health and Technology ja VTT


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5322

Trending Articles