Vuoden digitaalisin teko -kilpailun yleisöäänestys on käynnistynyt. Tuomaristo valitsi loppusuoralle kolme julkishallinnon ja kolme yrityssarjan ehdokasta, jotka vaikuttavat positiivisesti käyttäjiensä työhön, liiketoimintaan ja koko yhteiskuntaan. Yhteensä 23 organisaatiota ilmoitti oman digitekonsa mukaan kilpailuun.
Julkishallinnon sarjassa Vuoden digitaalisimman teon -tittelistä kisaavat Helsingin tuomiokirkkoseurakunta saarnat reaaliajassa striimaavalla Cola Tribe -yhteisösovelluksella, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä opiskelua rikastuttavilla lisätyn todellisuuden ratkaisuillaan ja Rikosseuraamuslaitos rikoksetonta elämää tukevalla Älykäs vankila -hankkeellaan.
Yrityssarjan finalistit ovat puolestaan Medanetsin eri potilastietojärjestelmiin integroituva hoitohenkilökunnan mobiilisovellus, koko liiketoimintansa digitalisoinut Sadex Oy sekä Vahanen Monitoring Servicesin tekoälyä hyödyntävä kiinteistösovellus.
Finalistit valitsi 23 ehdokkaan joukosta Vuoden digitaalisin teko -kilpailun tuomaristo, johon kuuluivat bisnespuhuja André Noël Chaker, HPE Hewlett Packard Enterprise Finland and Balticsin toimitusjohtaja Mikko Eerola, Kuntaliiton projektipäällikkö Elisa Kettunen, tutkija Esko Kilpi, kansanedustaja Antti Merilehto, Teknologiateollisuus ry:n koulutusjohtaja Leena Pöntynen ja Atea Finlandin toimitusjohtaja Juha Sihvonen.
”On fantastista nähdä, kuinka paljon Suomesta löytyy intoa, hyviä ideoita ja myös ylpeyttä omista saavutuksista – juuri niitä haluammekin Vuoden digitaalisin teko -kisassa nostaa esiin. Digitalisaation avulla voimme parantaa ihmisten elämää, kehittää työelämää ja luoda kasvua tukevia innovaatioita ilman, että se tapahtuu ympäristön kustannuksella. Siksi on tärkeää konkreettisin ja innostavin esimerkein näyttää, kuinka kiinteästi digitaalisuus on osa niin julkisten organisaatioiden kuin yritystenkin toimintaa”, Atea Finlandin toimitusjohtaja Juha Sihvonen sanoo.
Kilpailun voittajat valitaan kaikille avoimella yleisöäänestyksellä, johon voi osallistua osoitteessa www.atea.fi/vuoden-digitaalisin-teko-2019. Äänestys on auki 31.8. saakka ja sen tulokset paljastetaan Atea Focus -tapahtumassa 1.10.2019. Viime vuoden digitaalisimmat teot olivat Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston metsäkonesimulaattori ja ISS:n LuurISSa-sovellus.
Ehdokkaiden esittely ja tuomariston perustelut
Julkishallinto
Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta: Agricolamessu
Cola Tribe App on sovellus, joka mahdollistaa yhteisöllisyyden kokemuksen jatkamisen fyysistä läsnäoloa laajemmaksi. Sovelluksen avulla voi esimerkiksi seurata messua etäyhteydellä tai jättää rukouspyyntöjä anonyymisti.
”Hieno esimerkki siitä, miten asiakaskatoa pyritään kääntämään uuteen nousuun digitaalisella innovaatiolla. 2 000 vuotta sitten syntynyttä toimintaa ei itsessään helposti muuteta, mutta digitaalisessa maailmassa palvelun täytyy mukautua tarpeisiin ja toiveisiin. Ratkaisussa korostuu myös kestävä kehitys ja yhteisöllisyys, sillä kirkon toimintaan voi näin osallistua etäyhteydellä ja vuorovaikutteisesti. Helposti skaalautuva idea kaikkien seurakuntien käyttöön.”
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä: Lisätyn todellisuuden ratkaisut ammatillisessa koulutuksessa
Sekä mobiililaitteille että Hololenssille kehitetty sovellus, jonka avulla voi rakentaa 3D-ympäristöjä lisättyyn todellisuuteen. Sovelluksen avulla voi esimerkiksi tehdä sisustussuunnitelman tai koota virtuaalisesti auton moottorin.
”Moderni teknologia on tuotu perusoppimiseen ja sellaisiin käytännön ammatteihin, joissa sitä ei ole tyypillisesti käytetty. Ratkaisu tukee uudenlaisia oppimistapoja ja oppimateriaalien digitalisoitumista. Se palvelee myös erilaisia oppijoita, sillä se mukautuu oppijan tarpeisiin. Hanke sopii hyvin nykyajan oppimiseen, joka ei ole vain valmiin sisällön omaksumista vaan tiedon rakentamista. Tästä voisi kehittää myös vientituotteen.”
Rikosseuraamuslaitos: Älyvankila
Rikoksettoman elämän oppimisympäristö, jossa vangit käyttävät omaa sellipäätettään sähköiseen asiointiin ja digitaalisiin palveluihin. Asiointi on mahdollista sekä vankilan omassa sisäverkossa että rajatusti ulkoisessa verkossa.
”Ratkaisu lisää vankien kykyä kehittää itseään, osallistua avoimeen yhteiskuntaan ja ottaa vastuuta omasta elämästään. Näin otetaan huomioon ihmiset, jotka nyt ovat pitkälti jääneet digitaaliseen paitsioon. Toteutuksessa on vaikuttavaa myös laaja yhteistyö eri viranomaisten ja muiden tahojen välillä.”
Yritykset
Medanets
Medanets mahdollistaa hoitohenkilökunnalle potilastietojen selaamisen ja kirjaamisen älypuhelimella suoraan potilaan viereltä. Ratkaisu integroituu asiakkaan potilastietojärjestelmään, joten mobiilisovelluksen tiedot ovat aina ajan tasalla ja kaikkien saatavilla.
”Terveydenhuollon digitaaliset palvelut ovat erityisen haastavia siksi, että niissä täytyy nopeuden ja ketteryyden lisäksi huolehtia äärimmäisen hyvin virheettömyydestä ja tietoturvallisuudesta. Medanetsin ratkaisu parantaa olennaisesti asiakaskokemusta ja vapauttaa hoitohenkilökunnan resursseja tärkeimpään eli potilastyöhön. Yritys kuvailee matkaansa ´pitkäksi ja kiviseksi´, mutta se on kuitenkin onnistunut kasvamaan kannattavaksi. Hakemuksesta huokuu innostusta ja ihmisläheisyyttä, mikä antaa uskoa Medanetsin tulevaisuuteen.”
Sadex Oy: Manuaalisesta digitaaliseksi – koko liiketoiminnan digitalisointi
Kotimainen perheyritys kehittää, myy ja asentaa sadevesijärjestelmiä sekä kattoturva- ja tikastuotteita. Manuaalinen ja paperimallinen toiminta ja palveluketju muutettiin onnistuneesti täysin digitaaliseksi.
”Hieno esimerkki siitä, miten digitalisaatio tulee ymmärtää. Se ei ole vain teknologian käyttöönottoa vaan koko toiminnan läpäisevä muutosprosessi. Yrityksen toimiala on kaikkea muuta kuin digitaalinen, mutta muutosprosessi on ulotettu asiakkaasta töiden aikatauluttamiseen ja materiaalitilauksiin. Näin syntyi arkkitehtuuri, joka palvelee kaikkia sidosryhmiä ja parantaa olennaisesti yrityksen kilpailukykyä.”
Vahanen Monitoring Services Oy: Vahanen Monitori
Muista järjestelmistä riippumaton, helppokäyttöinen ja monipuolinen sovellus kiinteistöjen ylläpito-organisaatiolle ja käyttäjille. Sovelluksella voi hallita suurtakin kiinteistömäärää seurannan ja raporttien avulla.
”Laaja-alainen sovellus, joka auttaa säästämään energiaa ja ottaa sitä kautta kantaa ilmastonmuutokseen. Kehitysprosessissa on ollut mukana kymmenen asiakasyritystä, joten heidän tarpeensa on varmasti otettu huomioon.”
Tutustu kaikkiin kilpailuun osallistuneisiin ehdokkaisiin
Lisätietoja antavat:
toimitusjohtaja Juha Sihvonen, Atea Finland Oy, puh. 0400 735 134, juha.sihvonen@atea.fi
markkinointijohtaja Hanna Vesenterä, Atea Finland Oy, 044 333 4422, hanna.vesentera@atea.fi