Uudet työelämään tulevat diginatiivit käyttäytyvät eri tavoin kuin aiempi sukupolvi, ja heitä kannattaa johtaa siksi eri tavoin. Diginatiiveissa on suuri potentiaali, joka voidaan kaivaa esiin oikealla johtamisella ja työympäristöllä. Nykyinen työvoimapula ja rekrytointikilpailu ajavat siihen, että diginatiivit pääsevät valitsemaan itse omat johtajansa. Yritysten on siis tehtävä töitä houkutellakseen diginatiiveja, mutta kuinka loistaa kilpailussa tulevaisuuden osaajista?
Diginatiivien osaaminen on huippua, mutta heidän johtamisensa vaatii uusia keinoja
Jos olet tekemisissä murrosikäisten kanssa olet jo huomannut, että digitaalinen maailma on heille läsnä oikeastaan koko ajan. He ovat aloittaneet tietotekniikan käytön jo lapsuudessaan, ja heille älylaitteen käyttöönotto on kirjaimellisesti lasten leikkiä. Valmiudet ymmärtää digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttöä ovat valmiiksi hyvät. Monelle tietotekniikan osaajalle perustiedot ohjelmointiin ja tietojärjestelmiin ovat kertyneet harrastustoiminnassa.
– Digitaalisten palveluiden ja järjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa diginatiivit loistavat. Diginatiivit ovat verkostoituneita ja kysyvät neuvoa ongelmanratkaisussa yhteisöissään. He haluavat loistaa omassa työssään ja osaamisessa. Uuden opettelu kiinnostaa heitä, eikä vanhasta luopuminen tuota heille tuskaa, toteaa Contribyten kouluttaja Antti Suvanto.
Diginatiivien työskentelytavat eroavat perinteisistä, sillä digityö ei ole sidottu paikkaan tai vuorokauden aikaan. Lisäksi nuoremmat sukupolvet eroavat vanhemmistaan myös arvomaailmaltaan. Omakotitalo ja auto eivät ole enää elämän ainoa tarkoitus. Palkka ei ole ainoa motiivi, vaan työskentely- ja yrityskulttuuri ja arvot ovat nousseet tärkeiksi tekijöiksi työpaikkaa valitessa.
Perinteiset johtamismallit ovatkin vanhentuneita diginatiiveiden kohdalla. Niiden sijasta diginatiivien johtamiseen soveltuvat esimerkiksi positiivisuuden psykologia, valmentava johtaminen sekä motivointi, palkitseminen ja kannustaminen.
Diginatiivit ovat tärkein resurssi digitalisaation toteutuksessa
Meillä Contribytellä on ollut etuoikeus työskennellä erilaisten organisaatioiden kanssa, ja olemme päässeet kokemaan ja näkemään, kuinka diginatiivit saadaan osaksi tehokasta tuotekehitysorganisaatiota. Nyt haluammekin jakaa oppimme siitä, kuinka saada diginatiivit viihtymään ja motivoitumaan yrityksen tavoitteista.
– Uusi sukupolvi vaatii motivoituakseen uudenlaisia toimintatapoja. Maailmaa muuttuu, ja johtamisen tulee myös muuttua. Halusimme kerätä johtamisen uusimmat ajatukset yhteen koulutukseen ja tehdä näin suomalaisista yrityksistä kilpailukykyisempiä ja työntekijöiden hyvinvointia tukevia työpaikkoja, perustelee toimitusjohtaja ja kouluttaja Henri Hämäläinen.
Koulutuksen tavoitteena on ymmärtää diginatiiveja ja heidän potentiaaliaan paremmin, sekä pohtia sitä minkälainen on itse johtajana. Koulutuksessa käydään läpi johtamisen evoluution tärkeimpiä asioita, sekä tutustutaan valmentavan johtajan keinovalikoimaan ja tiimin toiminnan kehittämiseen.
Diginatiivit ovat tärkein resurssi digitalisaation toteutuksessa ja parhaista osaajista käydään kova kilpa. Contribyten Valmentava johtaminen -koulutus on suunnattu niille johtajille, jotka haluavat varmistaa oman organisaationsa vetovoiman tulevaisuuden menestyjien silmissä.