Quantcast
Channel: Tietotekniikka - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5322

Tutkimus: Metsäteollisuusyhtiöiden digitaaliset investoinnit kasvussa – tavoitteena markkinaosuuden ja kilpailuedun turvaaminen

$
0
0

Tietoturvainvestointien alhainen taso rajoittaa yhtiöiden kykyä tunnistaa ja torjua kyberhyökkäykset

Metsäteollisuusyhtiöt aikovat kasvattaa investointejaan digitaalisiin teknologioihin seuraavien kolmen vuoden aikana. Kyberturva kuitenkin huolettaa alan yhtiöitä, ja vain alle puolet pystyy vastaamaan kyberhyökkäyksiin tehokkaasti. Nämä tiedot käyvät ilmi Accenturen tuoreesta tutkimusraportista, ”Forest Products: The shift to digital accelerates”, johon haastateltiin 200:aa metsäteollisuusyhtiön johtajaa kymmenestä maasta, myös Suomesta.

Raportin tärkeimpiä havaintoja:

  • Jopa 82 prosenttia kyselyyn vastanneista johtajista kertoi, että heidän organisaationsa investoi kuluvalla tilikaudella digitaalisiin teknologioihin enemmän kuin edellisellä tilikaudella.
  • 88 prosenttia vastaajista uskoo organisaationsa lisäävän digitaalisia investointeja seuraavien kolmen vuoden aikana.
  • Kolme suosituinta digitaalisten teknologioiden investointikohdetta olivat big data/analytiikka/edge computing eli reunalaskenta (46 % vastaajista), tekoäly/koneoppiminen (41 %) ja kehittynyt prosessinohjaus (38 %).

Digitaalisten investointien ennustettu kasvu voi osittain johtua liian pieniin investointeihin yhdistetyistä riskeistä. Tutkimukseen osallistuneet johtajat mainitsivat suurimpina riskeinä menetetyt mahdollisuudet markkinaosuuden kasvattamiseen sekä kilpailuedun menettämisen. Kolme merkittävintä digitaalisten teknologioiden käytön tuomaa liiketoimintahyötyä olivat vastaajien mukaan tuotteiden parantunut laatu (44 % vastaajista), suurempi joustavuus/ketteryys asiakkaiden tarpeisiin vastaamisessa (39 %) ja tiiviimpi yhteistyö alan ekosysteemin kanssa (37 %).

On myös kiinnostavaa, että samalla kun toimiala keskittyy voimakkaasti kustannusten alentamiseen, jopa 94 prosenttia metsäteollisuusjohtajista arvioi, että heidän organisaationsa pystyy määrittämään digitaalisten teknologioiden käytön taloudelliset hyödyt – mikä todennäköisesti lisää teknologiainvestointeja entisestään. Vastaajien arvion mukaan kolme digitaalista teknologiaa, jotka tarjoavat parhaan tuottopotentiaalin seuraavien 12 kuukauden aikana, ovat big data (43 %), tekoäly/koneoppiminen (41 %) ja kehittynyt prosessinohjaus (37 %) – eli samat teknologiat, jotka ovat myös yhtiöiden suosituimpia investointikohteita.

”Metsäteollisuus perustuu kiinteään omaisuuteen, ja digitaalisia teknologioita on hyödynnetty alalla jo pitkään tiedon keräämiseen”, sanoo Pekka Mattila, Accenturen perusteollisuuden toimialasta Suomessa vastaava johtaja. ”Metsäteollisuusyhtiöiden on kuitenkin vauhditettava investointeja analytiikan ja tekoälyn kaltaisiin kehittyneisiin teknologioihin, jotta kerätyt tiedot saadaan hyödynnettyä tehokkaasti liiketoiminnan uudistamisessa.”

Kyberturvaan ei investoida, vaikka uhat huolettavat

Kyselytutkimukseen osallistuneet johtajat mainitsivat tietoturvahaasteet suurimpana esteenä digitaalisten investointien liiketoimintahyötyjen realisoitumiselle, mutta teollisuuden kyberturvaan ei investoida yhtä paljon kuin muihin digitaalisiin teknologioihin. Vain 33 prosenttia vastaajista mainitsi kyberturvan kolmen tärkeimmän investointikohteen joukossa, vaikka digitaalisten teknologioiden lisääntyessä myös verkkoon kytketyt toiminnot ja siten mahdolliset hyökkäyskanavat lisääntyvät. Metsäteollisuuden kyberturvainvestointien alhainen taso voi johtua osittain investointien heikoista tuotto-odotuksista. Vain 34 prosenttia vastaajista mainitsi sen kolmen tuotto-odotuksiltaan parhaan teknologiainvestoinnin joukossa.

Alhaisten tietoturvainvestointien vuoksi metsäteollisuusyhtiöillä on vaikeuksia tunnistaa ja torjua kyberuhat. Noin 54 prosenttia yhtiöistä, jotka tällä hetkellä seuraavat tietoturvaloukkauksia, raportoi yli 30 tietomurtoyritystä kuluneen vuoden aikana, ja 55 prosenttia näistä yhtiöistä ei havainnut tietoturvaloukkausta ennen kuin päivien, viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien kuluttua sen tapahtumisesta. Alle puolet vastaajista arvioi, että heidän yhtiönsä kykenee toteuttamaan monipuolisesti kyberturvatoimenpiteitä, kuten tietoturvaloukkausten seuranta (46 % vastaajista), taloudellisten riskien hallinta (46 %), häiriöiden minimointi (45 %), tietomurron vaikutusten mittaaminen (42 %) tai tietomurron syyn tunnistaminen (40 %).

”Samalla kun digitaaliset teknologiat yleistyvät metsäteollisuuden arvoketjussa, myös yhtiöihin kohdistuvat kyberuhat lisääntyvät. Kyberturvan parantaminen edellyttää tietoturvainvestointeja”, Mattila jatkaa. ”Vaikka julkisuuteen ei viime vuosina ole tullut suurta metsäteollisuusyhtiöön kohdistunutta tietomurtoa, alan yhtiöiden ei pidä tuudittautua turvallisuuden tunteeseen. Edistyneimmät yritykset investoivat nyt datakeskeiseen tietoturvaan, joka mahdollistaa nopean reagoinnin, kun teollisiin toimintoihin kohdistuu uhkia.”

Tietoja tutkimuksesta
Accenture toteutti tutkimuksen verkkokyselynä loka–marraskuussa 2017. Siihen osallistui 200 ylemmän johdon edustajaa kymmenestä maasta: Australia, Brasilia, Indonesia, Kanada, Malesia, Norja, Ruotsi, Singapore, Suomi ja Yhdysvallat. Vastaajat työskentelivät metsäteollisuusyhtiöissä, joiden vuosittainen liikevaihto on yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja jotka jo hyödyntävät toiminnassaan digitaalisia teknologioita tai parhaillaan digitalisoivat toimintaansa.

Lisätietoja:
Camilla Lindfors, Accenture, viestintä
camilla.lindfors@accenture.com 
Press office: 040 137 3954


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5322

Trending Articles