Väitös
La 17.2.2018 klo 12, Mattilanniemi, Agora, Auditorio 3
KTM Janne Riekkisen tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "Streaming Era Digital Media Piracy - An Integration of Three Theoretical Perspectives" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Jukka Heikkilä (Turun yliopisto) ja kustoksena tutkimusprofessori Lauri Frank (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.
Musiikin ja videoiden lailliset suoratoistotilauspalvelut ovat nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana valtavirran sisällönkulutustavoiksi. Samaan aikaan musiikkipiratismi näyttää vähentyneen, mutta videosisältöjä ladataan ja suoratoistetaan edelleen paljon myös laittomasti.
Riekkinen tutki näiden kehityskulkujen taustoja yhdistelemällä sosiaalipsykologian ja kriminologian teoriapohjia ja teknologian hyväksymistutkimusta. Tutkimusaineistoihin kuuluivat nuorten piraattien haastattelut ja kyselytutkimukset.
– Digitaalista piratismia pidettiin takavuosina ”välttämättömänä” laillisen saatavuuden rajoittuneisuuden takia. Uusien palveluiden myötä huonon saatavuuden argumentti piratismin puolusteluna on kuitenkin heikentynyt huomattavasti, ja asenteet piratismia kohtaan ovatkin koventuneet, Riekkinen kertoo.
Pirstoutuneet videotilauspalvelut kuluttajien kiusana
Spotifyn ja kilpailijoiden tarjotessa laajat ja pitkälle toistensa kanssa yhteneväiset musiikkikatalogit, videotilauspalvelut panostavat entistä enemmän omaan alkuperäistuotantoon markkinajohtaja Netflixin vanavedessä.
- Koska markkinoilla on paljon eri toimijoita, täytyy sarjojen suurkuluttajien maksaa samanaikaisesti monista palveluista. Kasvavat kulut voivat houkutella kuluttajia piratismiin, Riekkinen huomasi.
Riekkinen havaitsi myös, että tilauspalveluiden käyttäjien arviot palveluiden laadusta olivat yhteydessä asenteeseen piratismia kohtaan. Tilauspalveluihin tyytymättömät käyttäjät hyväksyivät tyytyväisiä todennäköisemmin myös piratismia puolustelevat kannat. Vaikka itse sisällöt ovatkin kaikkien tärkein menestystekijä, monet videotilauspalvelut kaipaisivat vielä kehittämistä myös teknisten ja käytettävyyteen liittyvien ratkaisujen suhteen.
Kasvu mahdollista piratismista huolimatta
Vaikka etenkin laiton suoratoisto on yleistynyt ja näyttäisi toistaiseksi olevan alan kaupallisille toimijoille kiistämätön realiteetti, ovat myös laillisten palveluiden käyttäjämäärät hyvässä kasvussa. Kasvu ei kuitenkaan ole juuri näkynyt yhä tappiota tekevien musiikkitilauspalveluiden kannattavuudessa, mikä on ongelmallista musiikkialan tulevaisuudelle. Sen sijaan videotilauspalvelut ovat olleet tuottoisia.
– Tätä kasvua ei tule vaarantaa toistamalla 2000-luvun alun virheitä ylimitoitetuilla piratismin kitkemiskeinoilla. Epäonnistuessaan antipiratismityö voi vieraannuttaa kuluttajia ja jopa lisätä piratismia, Riekkinen toteaa.
Lisätietoja:
Janne Riekkinen, janne.p.h.riekkinen@student.jyu.fi, puh. 050 462 1314
Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, puh. 040 805 4403, viestinta@jyu.fi
Janne Riekkinen kirjoitti ylioppilaaksi Viitasaaren lukiosta vuonna 2006. Vuonna 2013 Riekkinen suoritti kauppatieteiden maisterin tutkinnon Jyväskylän yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksella pääaineenaan tietojärjestelmätiede. Tämän jälkeen hän on toiminut apurahatutkijana ja tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa. Väitöstutkimusta ovat osaltaan tukeneet myös Nokia Foundation ja Jyväskylän yliopiston entinen erillislaitos Agora Center.
Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Computing numerona 277, 80 s., Jyväskylä 2018, ISSN 1456-5390, 277; ISBN 978-951-39-7347-6 (nid.), ISBN 978-951-39-7348-3 (PDF). Kirjaa myyvät yliopistokauppa Soppi puh. 040 805 3825 tai myynti@library.jyu.fi ja yliopiston verkkokauppa. Linkki väitöskirjan pdf-versioon: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7348-3