"Yhteiskuntamme ei pyöri ilman digitaalisia palveluja. Koulujen kirjat vaihtuvat tableteiksi, ja opintosuunnitelmiin on lisätty koodaaminen. Kaupoissa on itsepalvelukassat, jotka lukevat hinnat digitaalisesti, robotit hoitavat jakelun ja autot ajavat ilman kuljettajaa. Myös kansalaisten työnhakupalvelut, sosiaalietuuksien hakeminen ja vakuutuspalvelut on siirretty verkkoon. Digitaalisuuden mukanaan tuomia vaikutuksia voi luetella loputtomiin." Näin kirjoittaa Haaga-Helian projektipäällikkö Merja Drake tuoreessa Innostusta, etsintää ja opastusta. Nuorten, maahanmuuttajien ja ikäihmisten kokemuksia digipalveluista -julkaisussa.
Keväällä 2016 liikkeelle lähteneen Uudenmaan liiton rahoittaman ja kolmen ammattikorkeakoulun, Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian, Digisti Fiksu-hankkeen tavoitteena on ollut selvittää, miten nuoret, maahanmuuttajat ja ikäihmiset käyttävät digitaalisia palveluja ja millaisia palveluja tai palvelumalleja näiltä kohderyhmiltä puuttuu.
"Ihmisten digitaaliset valmiudet ja myös tarpeet käyttää digitaalisia palveluja vaihtelevat eri elämäntilanteissa. Tästä syystä digikäyttäjästä ei voida piirtää yhtä ainoaa kaiken kattavaa kuvaa, vaan digitaalisuuden kehittämiseksi tarvitaan erilaisia käyttäjäskenaarioita", Drake huomauttaa.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että eri tarpeet ja toiveet korostuvat eri elämänvaiheissa. Esimerkiksi nopeat ja helppokäyttöiset ratkaisut näyttävät olevan etenkin nuorten toiveena, jota esimerkiksi viranomaispalvelut eivät kuitenkaan täysin täytä. Maahanmuuttajat kaipaavat puolestaan selkeää kieltä ja visuaalisuutta palvelujen tueksi. Ikäihmisille taas kasvokkaiset ja puhelinpalvelut ovat edelleen tärkeitä; pelkät chattibotit eivät vielä osaa ratkoa ikäihmisten teknologiaan ja digitaalisuuteen liittyviä ongelmia. Digitaalisten palvelujen kehittäjien tulisikin huomioida erilaisten käyttäjien taidot ja tarpeet. Yksi ja sama palvelu ei sovi kaikille.
Tutkimuksen keskeisimmät tulokset on nyt kerätty Digisti Fiksu -hankkeen julkaisuun, Innostusta, etsintää ja opastusta. Nuorten, maahanmuuttajien ja ikäihmisten kokemuksia digipalveluista. Julkaisu on vapaasti ladattavissa Haaga-Helian verkkokaupassa https://shop.haaga-helia.com.
Lisätietoa
Merja Drake
projektipäällikkö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
merja.drake(at)haaga-helia.fi
+35850 327 5659
http://www.digistifiksu.fi/