Quantcast
Channel: Tietotekniikka - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5326

8.12.2017 Skypellä yrityksille jopa 90 % säästöt koulutuskuluissa: Monimutkaisen teknologian opettaminen etänä tehokasta (Koivulahti-Ojala)

$
0
0

Väitös

pe 8.12. klo 16.00, Jyväskylän yliopisto, Mattilanniemi, Agora, Delta-sali

FM Mervi Koivulahti-Ojalan tietojenkäsittelytieteen väitöskirjan ”On UML modeling tool evaluation, use and training” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Tommi Mikkonen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Pekka Abrahamsson (Jyväskylän yliopisto). 

IT-ala on tunnettu nopeasta kehittymisestään. Tietotyöläisen täytyy kyetä omaksumaan uusia teknologioita, menetelmiä ja työkaluja yhä uudelleen uransa aikana. Tämä on asettanut yritykset merkittävän haasteen eteen henkilöstön koulutuksen suhteen. Monet yritykset turvautuvat edelleen tehottomaan ja kalliiseen luokkahuonemalliin. Koivulahti-Ojala on tutkinut menetelmää, jonka avulla yritykset voivat kouluttaa tehokkaasti omia osaajiaan mallintamaan ohjelmistoja. Hän tutki UML-mallinnuskielen ja UML-mallinnustyökalun käyttöönottoa hajautetussa tuotekehitysorganisaatiossa. Unified Modeling Language™ (UML) on kansainvälinen standardi mallinnuskielelle.

Koulutus takaa taidot

- UML-mallinnustyökalua käytetään ohjelmiston vaatimusten, arkkitehtuurin ja rakenteen kuvaukseen, ohjelmakoodin generointiin sekä testauksen automatisointiin. UML-mallinnustyökaluja käytetään tuhansissa tuotekehitys- ja ohjelmistoalan yrityksissä, Koivulahti-Ojala kertoo.

Keskeisiä asioita UML-mallinnustyökalun käyttöönotossa ovat versionhallintaominaisuuksien käyttöönotto sekä koulutus. Versionhallinta mahdollistaa usean eri käyttäjän samanaikaisen mallien ylläpidon.

- Mallinnustyökalun käyttöönotto vaatii jatkuvaa tukea ja koulutusta, koska UML-mallinnuskieli on laaja kokonaisuus. Koulutusta on tärkeää järjestää säännöllisesti, Koivulahti-Ojala arvioi.

Skypeä voidaan käyttää monimutkaisen teknologian koulutukseen

- Yksinkertaisia kokoustyökaluja, kuten Skype-ohjelmaa, voidaan käyttää monimutkaisen teknologian kuten UML-mallinnuskielen opetukseen. Silloin on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota vuorovaikutukseen, Koivulahti-Ojala toteaa.

Koulutus on suunniteltava oppijan kannalta mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Kouluttajalla on oltava riittävä tiedot ja taidot sekä kokousjärjestelmän käytöstä että opetettavasta asiasta.

- Tutkitussa yrityksessä saatiin aikaiseksi 88% säästöt kehittämällämme opetusmenetelmällä, Koivulahti-Ojala innostuu.

Lisätietoja:

Mervi Koivulahti-Ojala, 0405224827, meelheko@jyu.fi

Tiedottaja Anitta Kananen, 040 805 4142, tiedotus@jyu.fi

Mervi Koivulahti-Ojala valmistui ylioppilaaksi Loimaan lukiosta vuonna 1990 ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta 1998 tietotekniikan aineenopettajan linjalta. Koivulahti-Ojala on työskennellyt Nokian ja Microsoftin tietohallinnossa asiantuntija- ja johtotehtävissä vuosina 1996-2016. Vuodesta 2016 Mervi Koivulahti-Ojala on toiminut konsulttina Bynfo Oy:ssa, joka kehittää yrityksille analytiikka- ja tietovarastoratkaisuja sekä tarjoaa niihin liittyviä palveluja.

Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Computing numerona 269, 86 s., Jyväskylä 2017, ISSN: 1456-5390; ISBN: 978-951-39-7272-1 (nid), ISBN 978-951-39-7273-8 (PDF). Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. 040 8053825, myynti@library.jyu.fi. Väitöskirja on saatavilla myös sähköisenä osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7273-8

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5326

Trending Articles