Tervehdys Arvon asuntoministeri!
Ylen uutisissa 7.11.2017 esittämänne neljä lääkettä rakentamisen laadun nostamiseksi ovat mainioita kepin ja porkkanan avulla. Rohkenen väittää, että ehdottamanne rakennusprosessin digitalisointi on ongelman ratkaisun kulmakivi. Kuten sanoitte, tässä ratkaisu:
"Rakentamisprosessi pystytään kuvallisesti dokumentoimaan suunnittelusta toteutukseen. Voidaan osoittaa, onko tehty suunnitelmien mukaan ja onko tehty hyvin. Kun korjaustarvetta ilmenee, nähdään mitä rakennus on syönyt. Tämä toimii varmistuksena siitä, että kaikki on kunnossa."
lähde: Ylen uutiset 7.11.2017
Juuri näin. Samaisessa uutisessa rakennusliikkeen edustaja epäili, että kaikkea ei voi kuvata ja dokumentoida. Ei pidä paikkaansa. Kyllä voi. Tähän on jo olemassa ratkaisu, jolla pystytään taltioimaan koko rakennusprosessi. Dokumentointijärjestelmän nimi on Kotopro. Softaa käyttää jo 20 000 henkilöä.
Valtavat säästöt
Tämän hetken kuumin peruna rakentamisessa on suuren aliurakoitsijaverkoton orkesterointi. Esimerkiksi 25 eri aliurakoitsijan työn yhteensovittaminen oheistuksen mukaan on varsin haastavaa, miltei mahdotonta. Ja varsinkin kun kaikesta tehdystä työstä pitäisi olla vielä 50 vuoden päästä dokumentaatiota, jolloin viimeistään on korjausrakentamisen aika.
Ajatelkaa, jos kaikki Suomessa tehty rakennustyö niin uudis- kuin korjausrakentamisessa velvoitettaisiin digitaalisesti dokumentoimaan prosessi, minkälaiset massiiviset säästöt siitä syntyisi? Näin saataisiin tehokkuutta toimiin, virheitä eliminoitua, rakentamisen laatu kasvaisi dokumentoinnin myötä ja usein turha työ jäisi tekemättä. Näin toimimalla kohdennettaisiin kansatalouden resursseja osoitteisiin, joissa niitä oikeasti tarvitaan. Tämä on tärkeää varsinkin näin nousukautena, jolloin rakennettaan paljon.
Simppeliä
Dokumentoinnin ansiosta toteutuvat myös muut esille ottamanne asiat, kuten "rakentajan ammattiylpeys kunniaan", kun dokumentaatiota tehdään ruohonjuuritasolla, kukapa haluaa kuvata huonoa työnsä jälkeä. Silloin heikoimmat linkit jäävät tekemättä.
Myös kaikki "hajanaiset" rakennusmääräykset ovat Kotopron ansiosta mahdollisuus koota yhteen tiedostoon, jolloin ne eivät ole enää hajanaisia. Ne ovat yhdessä paikassa selkeästi ja helposti löydettävissä. Simppeliä.
Mitä ehdottamaanne asetukseen tulee, niin kyllähän tämä dokumentointi pitäisi laissa säätää, olen ehdottomasti kanssanne samaa mieltä. Mitä nopeammin sen parempi.
Onko ongelma edullinen hinta?
Rakennusalalla on tapana maksaa satoja tuhansia euroja uusista digitaalisista ohjelmista. Eräskin rakentaja suunnitteli maksavansa satatuhatta WhatsApp-tyyppisestä rakennusalalle räätälöidystä kommunikaatiosovelluksesta. Kannattaako pyörää tosiaan keksiä uudestaan?
Kotopro on testattu ja hyväksi koettu työkalu muun muassa rakentamisen dokumentointiin. Se perustuu: taltioimiseen, kuvaamiseen ja jakamiseen. Sen "ongelma" on vain halpa hinta. Käyttöoikeuslisenssi on alle sata euroa kuukaudessa kalleimmillaan. Hinta määräytyy luonnollisesti käyttäjien määrän mukaan. Eikä rakennuttajan ja/tai rakentajan tarvitse sijoittaa seurantajärjestelmän tuotekehitykseen. Sen lisäksi dokumenttiaineisto on relevanttia kirjanpitäjälle.
Tulen mielelläni keskustelemaan kanssanne henkilökohtaisesti, kuinka saamme rakentamisen dokumentoinnin uusille urille koko valtakunnassa.
Ystävällisin terveisin,
Keijo Vähämaa
Rakennusliiketoiminnan johtaja
Kotopro Oy
040 018 8671
keijo.vahamaa@kotopro.fi
www.kotopro.fi