Jyväskylän yliopiston ja IBM:n välisessä yhteistyössä alkoi uusi vaihe, kun Jyväskylään perustetaan uusien IBM:n kehittämien läpimurtoteknologioihin pohjautuva innovaatioyksikkö IT-tiedekuntaan. Innovaatioyksikön alat ovat kyberturvallisuus, IoT, tekoäly, kognitiivinen analyysi, lohkoketju, virtuaalitodellisuus, robotiikka ja kvanttilaskenta. Tähän liittyen IT-tiedekunta perustaa nyt tekoälylaboratorion.
Sekä innovaatioyksikkö että tekoälylaboratorio vahvistavat IT-tiedekunnan monipuolista tekoälyosaamista. Tekoälylaboratorio kehittää edelleen tutkimustoimintaa yhdistämällä eri tekoäly-tutkimusryhmiä:
- Kompleksiset järjestelmät
- Big dataan ja ennustamistekniikoihin perustuvat tekoälysovellukset
- Hyperspektrikuvantaminen
- Intelligent computing (laskennallinen älykkyys)
- Tekoälyn sovellutukset; terveydenhoito, liikenne, infrastruktuuri, tietoturva, koulutus
- IT-tiedekunnassa tekoälytutkimuksen ja koulutuksen teoreettinen viitekehys liittyy laskennalliseen tieteelliseen ja sovellettuun matematiikkaan, joka on yksi tiedekunnan kärkialoja, dekaani Pekka Neittaanmäki kertoo.
Tutkijakoulutuksessa tekoäly on huomioitu IT-tiedekunnassa jo aiemmin. Alalta on valmistunut viime vuosina 15 väitöskirjaa ja tällä hetkellä alalla on yli 20 jatko-opiskelijaa.
Esimerkkinä tekoälypohjaisesta tutkimuksesta on muun muassa spektrikuvien analytiikka. Tekoälypohjaisilla menetelmillä voidaan ratkaista erilaisia luokitteluongelmia.
- Olemme hyödyntäneet syväoppivia neuroverkkoja muun muassa ihosyövän tunnistamisessa, kertoo tutkijatohtori Ilkka Pölönen.
- Spektrikuvissa on datapisteitä tyypillisesti miljoonia, jolloin dataa kertyy nopeasti isoja määriä. Tällöin suhteellisen pienillä kuvamäärillä voidaan rakentaa luotettavaa tunnistamista, Pölönen jatkaa.
Tekoälyn mahdollisuudet yhteiskunnassa kasvavat, koska eri laitteiden ja järjestelmien opettamiseen käytettävän datan sekä erilaisten sensori- ja kuvantamistekniikoiden saatavuus lisääntyy nopealla tahdilla. IT-tiedekunta onkin lisännyt tekoälyyn liittyvää koulutusta jo kandidaattiopintoihin. Esimerkkinä voidaan mainita marraskuussa toteutettava uusi kurssi tekoälyn matemaattisista perusteista. Lisäksi neuroverkkoihin pohjautuvaa menetelmäkoulutusta on lisätty maisterivaiheeseen.
Vuonna 2018 käynnistyy uusi englanninkielinen tekoälyyn keskittyvä maisteriohjelma Cognitive Computing and Collective Intelligence (http://www.jyu.fi/coin).
Lisätietoja:
Dekaani Pekka Neittaanmäki, informaatioteknologian tiedekunta, pekka.neittaanmaki@jyu.fi, puh. +358 40 550 7005
Kuva: Tutkijatohtori Ilkka Pölönen kuvaa hyperspektrikameralla, kuvaaja Nora Niemispelto.