Kiristyshaittaohjelmien määrässä tilastopiikki marraskuussa
Tietoturvayhtiö Check Pointin havaintojen mukaan sekä Locky- että Cryprowall-haittaohjelmia hyödyntävät hyökkäykset yleistyvät marraskuussa. Nousu oli molemmilla 10 prosenttia lokakuuhun verrattuna. Suomessa Locky kohosi listaykköseksi.
Espoo, 20. joulukuuta – Check Point Software Technologies julkistaa kuukausittain listauksen yleisimmistä haittaohjelmista, jotka piinaavat yritysverkkoja kautta maailman ja Suomessa. Nyt tilastoissa näkyi selvä piikki kiristyshaittaohjelmien kohdalla.
Locky-kiristyshaittaohjelma aloitti nousunsa jo lokakuussa, ja jatkoi sitä marraskuussa 10 prosentin yleistymisvauhdilla. Se oli Conficker-madon jälkeen maailman toiseksi yleisin haittaohjelma. Suomessa se oli kuitenkin tilastoykkönen.
Locky on Windows-laitteiden haittaohjelma, joka lähettää hyökkääjän palvelimelle tiedot laitteen ominaisuuksista ja saa paluupostissa salausavaimen, jolla se salaa laitteella olevat tiedot. Uhrilta pyydetään lunnaita yleensä bitcoineina.
”Emme suosittele lunnaiden maksamista. Sen sijaan on tärkeää huolehtia säännöllisestä varmuuskopioinnista, joka vie hyökkäyksiltä terän. Yhtä hyödyllistä on kouluttaa ihmiset tunnistamaan epäilyttävät viestit ja linkit sähköpostinsa joukosta. Parhaat tietoturvaratkaisut, kuten Check Pointin SandBlast Zero-Day Protection yhdistettynä Threat Extractioniin ja Mobile Threat Preventioniin, valvovat sekä verkkoa, kiinteitä päätelaitteita että mobiililaitteita ja nitistävät hyökkäykset jo alkuvaiheessa”, kertoo Check Pointin Suomen maajohtaja Petri Sonkeri.
Suomen top 3: Locky, Tinba, Cryptowall
Cryptowall-kiristyshaitake yleistyi maailmalla tasatahtia Lockyn kanssa, +10 %, mutta jäi kansainvälisellä listalla viidenneksi. Suomen etsityimpien luettelossa se oli kuitenkin kolmas.
Yleisimmät haittaohjelmat marraskuussa top 3, koko maailma
1. Conficker
2. Locky
3. Sality
Yleisimmät mobiililatteiden haittaohjelmat marraskuussa top 3, koko maailma
1. HummingBad
2. Triada
3. Ztorg
Yleisimmät haittaohjelmat marraskuussa top 10, Suomi
1. Locky
2. Tinba
3. Cryptowall
4. Kelihos
5. Bedep
6. Alman
7. HackerDefender
8. Zeus
9. Neutrino EK
10. Rookie UA
Kartta näyttää kyberhyökkäysriskin maittain
Check Point ylläpitää myös tietoturvan riski-indeksiä, johon se listaa maailman valtiot riskialttiuden mukaan. Suomi oli lokakuussa 121 maan joukossa sijalla 67. Listan ykkösenä eli maailman tietoturvan kannalta riskialttein maa oli Botswana, joka sai indeksissä lukeman 100. Suomen indeksi oli 53, ja se nousi maiden joukossa 23 sijaa lokakuusta.
Liitteenä oleva kartta näyttää kyberhyökkäysriskin maittain. Vihreä väri kertoo vähäisestä riskistä, punainen suuresta riskistä. Valkoisista alueista ei ole riittävästi tietoa.
Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check pointin ThreatCloudinTM tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.
Check Pointin uhkakartta näyttää kyberhyökkäykset reaaliaikaisesti: ThreatCloud World Cyber Threat Map
Katso täältä, kun haluat tietää, mitä mikäkin haittaohjelma tekee: Check Point ThreatWiki
Tietoja Check Pointin uhkientorjuntaresursseista: Threat-prevention-resources
Check Pointin tietoturvatiimin blogi: Check Point Blog
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Check Point Software Technologies Finland, maajohtaja Petri Sonkeri, petris.@checkpoint.com, p. 040 5047843
OSG Viestintä, Maija Rauha, maija.rauha@osg.fi, p. 0400 630 065
Seuraa Check Pointia:
Check Pointin blogi: http://blog.checkpoint.com/
Twitter: www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal