Tuotekehitystä harjoittavien yritysten päätehtävänä on luoda, kehittää ja kaupallistaa uusia tuotteita ja palveluita. Yritysten pyrkiessä luomaan läpimurtotuotteita, ”Technology push” -konseptia pidetään niille tärkeänä kilpailuetuna. Koska tuotekehitysprosessit ovat riskialttiita ja epäonnistumisen mahdollisuudet suuret erityisesti teknologiatyöntöisillä projekteilla, tarkasti määritellyt menestystekijät ovat arvokasta tietoa yritysten johdolle.
Tämän työn päätarkoituksena on esitellä yhtenäinen ja tiivis joukko teknologiatyöntöisten projektien menestystekijöitä ICT-toimialalla. Uusien tuotteiden kehittämistä ja innovaatioita käsittelevä lähdekirjallisuus esittelee lukuisia menestystekijöitä. Ne on kuitenkin esitelty vaikeasti selitettävällä tai monimerkityksellisellä tavalla, joten olemme esittäneet myös niiden tarkat määrittelyt. Menestystekijät on arvioitu myös empiirisesti. Arvioinnin tarkoituksena oli löytää esiteltyjen menestystekijöiden relevanssi ja löytää mahdollisesti uusia menestystekijöitä. Arviointi toteutettiin puolistrukturoiduilla yrityshaastatteluilla.
Työn tuloksena esitetään kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen validoinnin avulla määritellyt 15 teknologiatyöntöisten projektien menestystekijää. Tutkimuksen käytännöllinen merkitys on auttaa yritysjohtoa tunnistamaan tärkeät toiminnot tuotekehitysriskien madaltamiseksi. Tutkimuksen teoreettinen merkitys on auttaa tutkijoita keskittymään avainasioihin ja tunnistamaan menestystekijät läpimurtotuotetutkimuksessa.
- - -
Filosofian lisensiaatti Jari Sarja väittelee Oulun yliopistossa 30.12.2016. Tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Developing technology pushed breakthroughs: Defining and assessing success factors in ICT industry (Teknologiatyöntöisten läpimurtotuotteiden kehittäminen: Menestystekijöiden määrittely ja arvioiminen ICT-toimialalla). Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Heikkilä Turun kauppakorkeakoulusta ja kustoksena professori Samuli Saukkonen Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT 116 kello 12.
- - -
Oppiarvo ja nimi:
Filosofian lisensiaatti Jari Matti Sarja
Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1985, Oulun normaalikoulun lukio
Nykyinen työpaikka: Oulun yliopisto
Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta / Tietojenkäsittelytiede
Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1447-4